Destylarnia Glengyle (Kilkerran) Campbeltown

with Brak komentarzy
Glengyle

Kilkerran

Historia destylarni Glengyle zaczyna się od Archibalda Mitchela, który otrzymał w 1828r. licencję na legalną produkcję alkoholu. Od 1837 r. Destylarnię Springbank zarządzają dwaj bracie William i John synowie Archiobalda.

Miłość braterska nie trwała wiecznie o po kłótni, najprawdopodobniej o owoce bracia rozstają się w gniewie a William postanawia wybudować swoją destylarnię i w 1872 roku uruchamia destylarnię pod nazwą Mitchell’s Glengyle Distillery.

Jak się dalej potoczyły losy destylarni Glengyle?

Tak jak większość destylarni na początku XX w. kryzys gospodarczy spowodował problemy większości destylarni w Campbeltown, który również nie ominął Glengyle. Koncern West Highland Malt Distillers Ltd. postanowił odkupić destylarnie, jednak już w 1924 sprzedaje ją za 300 funtów.

W 1925 produkcja spirytusy jest definitywnie zakończona a 8 kwietnia tego samego roku zostają zlicytowane zapasy destylarni.

Przez okres 75 lat budynki destylarni wykorzystywane były na różne potrzeby w latach dwudziestych XX w. korzystał z nich Campbeltown Miniature Rifle Club, później służyły jako skład i biuro sprzedaży firmy rolniczej. Dzięki temu iż budynki były użytkowane nie popadły w całkowitą ruinę jak większość zamkniętych destylarni w Campbeltown, jednak ich stan nie napawał optymizmem.

Podjęto kilka prób otwarcie destylarni pierwsza miała miejsce 16 lat po jej zamknięciu, kiedy gorzelnię kupili bracia Bloch, ówczesnych właścicieli Glen Scotia jednak ich plany pokrzyżowała wojna. Kolejna próba miała miejsce w 1957 r., kiedy Campbell Henderson złożył wniosek o modernizację destylarni o wartości 250 tys. funtów, jednak i tym raz nic z tego nie wyszło.

Dopiero w 2000 spółka Mitchell’s Glengyle Limited, kierowana przez Hedleya Wrighta, prezesa J&A Mitchell and Co Ltd. podjęła trzecią udaną próbę wskrzeszenia destylarni i tak od marca 2004 roku po wielkiej modernizacji spłynęły pierwsze krople z alembików.

Tutaj należy dodać iż właściciel destylarni Glengyle czyli w skrócie Springbank używa nazwy dla whisky Kilkerran, zasadniczo z dwóch powodów po pierwsze nie ma praw do nazwy Glengyle takowe ma koncern Loch Lomond i Glengyle jest nazwą używaną dla słodu mieszanego Highland a po drugie firma Mitchell’s Glengyle Ltd jest bardzo dumna z kontynuowania wspaniałej tradycji Campbeltown, co odzwierciedla wybór nazwy. Kilkerran wywodzi się od gaelickiego „Ceann Loch Cille Chiarain”, która jest nazwą pierwotnej osady, nadaną przez Saint Kerran, gdzie obecnie znajduje się Campbeltown.

Ciekawostki:

  • Kiedy kupiono destylarnie w 2000r. większość uważała że to rudera przechowująca stare maszyny rolnicze oraz miejsce gdzie zadomowiły się gołębie.
  • Glengyle po czteroletniej modernizacji była pierwszą po 125 latach nową destylarnią w Campbeltown
  • Destylarnia używa słodu jęczmiennego, słodowanego starą metodą klepiskową ze słodowni Springbank a poziom natorfienia jęczmienia w zależności od wersji whisky to 15PPM lub 80PPM
  • Whisky produkowana w Glengyle to produkt w 100% z Campbeltown od słodowania po butelkowanie
  • Po konferencji COP26 Glengyle i Springbank rezygnuje z tekturowych tub
  • Logo na etykiecie każdej butelki z to wieża kościoła parafialnego Lorne & Lowland ale jak się dobrze przyjrzeć to widać tam przestraszoną świnię w koronie

Portfolio:

  • Kilkerran 8yo Cask Strength
  • Kilkerran 12yo 46%
  • Kilkerran Heavily Peated – Peat in progres
  • Link do całego portfolio https://kilkerran.scot/our-whisky/

Co znajdziemy w destylarni:

  • Młyn Boby z destylarni Craigellachie
  • 4 kadzie fermentacyjne z modrzewia o pojemności 30 000 litrów każda
  • Kadź zacierna typu semi-Lauter ze stali nierdzewnej
  • 2 zmodyfikowane alembiki z gorzelni Ben Wyvis – modyfikacja polegała na uniesieniu łączników destylacyjnych celem zwiększenia refluksu
  • Woda pobierana jest z Crosshill Loch

Produkcja:

  • Słodowanie odbywa się na klepisku w słodowni Springbank najpierw jest suszony dymem torfowym około 6 godzin następnie suszenie odbywa się przez 30 godzin gorącym powietrzem. Standardowo natorfienie wynosi 15 PPM dla wersji Heavely Peated wynosi około 80 PPM
  • Do mielenia używany jest młyn Boby. W wyniku przemiału słód podzielony jest na następujący frakcje: 10% mąki, 20% łusek i 70% śruty
  • Zacieranie Pełny cykl zacierania trwa 7-8 godzin, w tym czasie miesza cztery tony śruty z 3 zestawami gorącej wody
  • Fermentacja Odbywa się w 4 kadziach każda po o pojemności 30 000 litrów i trwa od 72 do 110 godzin, pod koniec tego procesu brzeczka ma około 5% ABV
  • Destylacja z alembiku pierwszej destylacji otrzymuje się alkohol o mocy 21-23%. Dryga destylacja to odebranie serca w mocy 68% ABV.
  • Maturacja Spirytus rozcieńczany jest do 63,5% ABV przy użyciu wody Crosshill Loch. Zazwyczaj napełniane beczki są po bourbonie, sherry destylarnia używa również beczek po porto, maderze oraz rumie. Napełnione beczki składowane są w magazynach Springbanka.

Źródło:

https://kilkerran.scot/
https://www.instagram.com/kilkerransinglemalt/
Dawid Wishart „Whisky Leksykon Smakosza” wyd. 4 rozszerzone 2019

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *